Bologna

  • Pavel Strnad
  • 11.09.2017
  • 0:00
  • Změněno: 27.08.2017 | 19:58

V dnešním díle se podíváme na další italské město – Bologna. Když se řekne město Bologna, asi každému se vybaví její věže, kterými je proslulá. Pojďme se ale podívat na zajímavá místa, která nám Bologna může nabídnout.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

V dnešním díle se podíváme na další italské město – Bologna. Když se řekne město Bologna, asi každému se vybaví její věže, kterými je proslulá. Když jsme z Milánu přijeli do Bologny, byli jsme překvapeni, jak se tyto dvě města liší. Bologna je totiž na rozdíl od Milánu doslova posetá samými cihlovými budovami. Asi díky tomu můžete někdy slyšet název Červená Bologna. Pojďme se ale podívat na zajímavá místa, která nám Bologna může nabídnout.

V Bologně jsme strávili celkem dva dny. V prvním dni jsme navštívili gotickou basiliku San Petronio, která byla založena roku 1390, ovšem nikdy se jí nepodařilo dokončit. K tomuto pátému největšímu kostelu na světe jsme se dostali autem a řeknu vám, že zážitek to byl opravdu neuvěřitelný. Ještě ten samý den jsme se rozhodli navštívit osmiboký chrám Božího hrobu a Torre degli Asinelli neboli Věž Asinelli, která nás dostala. Věž byla postavena v roce 1109 a má 97 m. Její pozoruhodností je vychýlenost o přibližně 1,2 m.

Obr. 1. Obr.1. Torre degli Asinelli

Druhý den byl také plný zajímavostí Bologny. Jako první jsme navštívili kostel San Francesco z let 1236 – 1263 a také basiliku San Domenico pocházející z 13. století. Tyto dvě místa nás nijak moc nezaujala, a tak jsme doufali, že druhá polovina dne bude o něco zajímavější. A taky že byla. Po obědě jsme vyrazili k Palazzo Comunale. Jedná se o budovu radnice, která se skládá z více budov pocházejících z 13. – 15. století. Poté jsme navštívili Torre Garisenda, což je věž vysoká 48 m, která se také může pyšnit vychýlením, ovšem zde je vychýlení přes 3 m. Jako poslední jsme navštívili kostel Ukřižování známý také jako kostel sv. Jana Křtitele. Jedná se o kostel postavený v 5. – 8. století, který byl přestavěný v 11. – 12. století.

Obr. 2. Obr.2. Palazzo Comunale

V tomto městě se také nachází známá Boloňská univerzita, která byla založena roku 1088. Říká se, že je nejstarší samosprávnou univerzitou na celém světě. My jsme měli tu čest vidět Boloňskou univerzitu naživo a dozvěděli jsme se, že zde studoval například Dante Alighieri, Francesco Petrarca nebo Mikuláš Koperník.

Obr. 3. Obr.3. Boloňská univerzita

Také bych se rád zmínil o Boloňské gastronomii. Když se řekne Boloňská kuchyně, je nutné zmínit maso a sýry. Mezi nejznámější speciality Bologny patří jednoznačně tortellini a lasagne. Dost často se setkáváme také s pojmem boloňské špagety. Zde je ovšem nutné podotknout, že s Bolognou tento pokrm nemá vůbec nic společného. Je to pouhý výmysl.

Obr. 4. Obr.4. italské jídlo Tortellini

A kam se podíváme příště? Příště se dostaneme k italskému městu San Marino.

článek je součástí seriálu: Toulky Itálií

Pavel byl před lety v Itálii, kterou se tehdy snažil celou procestovat.


diskuse

vložit nový příspěvek