Bohdalecká skála

Dnes si představíme Bohdaleckou skálu.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Bohdalecká skála patří k těm méně známým a také méně navštěvovaným skalám na území Žďárských vrchů a to i přesto, že její okolí je opravdu malebné. Bohdalecká skála leží v nadmořské výšce 803 metrů s okolím typicky pro tuto lokalitu posetým balvany různých velikostí.

Bohdalecká skála

Obr. 1. Bohdalecká skála

Kudy k Bohdalecké skále?

Dobrým výchozím bodem v této lokalitě je obec Odranec, kam vás dopraví autobus z Nového Města na Moravě. Pravděpodobně ani s parkováním tu problém mít nebudete, pokud vyrazíte autem. Zaparkovat se dá v Odranci u autobusové zastávky, odtud je to na Bohdaleckou skálu asi 1 kilometr po značené trase. Další, asi 4 kilometrová trasa, vede ze Sněžného, kam se také dostanete autobusem z Nového Města na Moravě. Auto pak můžete zaparkovat na parkovišti na náměstí ve Sněžném.

Pohled z Bohdalce směrem k Odranci

Obr. 2. Pohled z Bohdalce směrem k Odranci

Co můžete vidět?

Pokud si vyberete trasu ze Sněžného, budete muset sice přejít přes několik pořádných kopců, ale jistě váš okouzlí krásná údolí, do kterých se sbíhají. Zhruba v půlce této trasy překročíte říčku Fryšávku, která nabízí spoustu krásných zákoutí, ať už se vydáte po nebo proti proudu. Vyjdete-li z Odrance, čeká vás pohodový a nenáročný výšlap opravdu kouzelnou krajinou. Vyhlídky z kopců okolo Bohdalecké skály naprosto vynahradí to, že výhled ze samotné skály je už značně zastíněný stromy.

Bohdalecká skála

Obr. 3. Bohdalecká skála

Kam na jídlo?

V okolí Bohdalecké skály budete mít řadu možností, kde se dobře a zajímavě najíst. Hned vedle silnice mezi Kuklíkem a Sněžným máte dvě možnosti výběru. Tradiční hostinec Vříšť vám nabídne opravdu dokonalý dobový interiér klasické chalupy a skvělou úroveň místní kuchyně. V hostinci se můžete také ubytovat, stejně jako naproti přes silnici v Panském domě. Oba objekty prošli v posledních letech citlivou renovací. Jídlo bylo dobré v obou restauracích, každé stálo do 150 korun. V Tradičním hostinci Vříšť jsme si dali steak z krkovice s opečenými bramborami a bramborové knedlíky s uzeným a zelím a vše bylo opravdu poctivé a velmi chutné. Naproti přes silnice jsme zase ochutnali pstruha s vařenými bramborami, srnčí na smetaně a kuře na šalvěji a k tomu skvělé Svijany. I tady bylo vše v pořádku, ale přesto Tradiční restauraci Vříšť bych doporučila na první místě. Přímo po cestě ze Sněžného na Bohdaleckou skálu narazíte také na Líšeňský dvůr, další zajímavě zrekonstruovaný objekt do podoby hotelu s restaurací.

V okolí Bohdalecké skály je řada dalších míst, o která můžete svůj výlet obohatit. Jen nedaleko je Borovičkova skála, která se rozkládá nad říčkou Fryšávkou. Zajímavou turistickou zastávkou je také zřícenina hradu Štarkov, pobořen byl jako trest za loupežení jeho majitele.

článek je součástí seriálu: Vrcholy Žďárských vrchů

Michaela Slámová nás provede po některých významných vrcholcích pohoří Žďárské vrchy.


diskuse

vložit nový příspěvek