Thajsko a Kambodža 2010 – den osmnáctý – Bangkok

Zkoumání Bangkoku.

hodnocení článku
  •  

Hodnotil 1 člověk


Vaše hodnocení

Podivní obyvatelé Bangkoku

První den v Bangkoku chceme věnovat nákupům. Hlavně se chystáme vyzvednout Pájův oblek (nechal si ho ušít v Chiang Mai a poslat do Bangkoku).

Ráno se budíme v sedm hodin, jdeme na snídani (vejce, toust, džus, čaj – 80 Bt na osobu) a potom chceme vyměnit nějaké peníze. Nejbližší směnárna otevírá až v půl desáté. Jdeme tedy zatím do Seven Eleven koupit si vodu.

Pohled na ulici Thanon Rama I. V horním patře jezdí vlaky Skyline, pod ním je Sky Walk pro pěší, dole jezdí auta. Obří socha patří k budově Bangkok Art and Culture Cetre.

Obr. 1. Pohled na ulici Thanon Rama I. V horním patře jezdí vlaky Skyline, pod ním je Sky Walk pro pěší, dole jezdí auta. Obří socha patří k budově Bangkok Art and Culture Cetre.

Cestou nás oslovuje chlápek, který prý pracuje jako noční hlídač v jednom z nákupních center a právě se vrací domů. Snaží se nám pomoct. Vede nás ke směnárně, která by měla mít otevřeno od devíti. Cestou nám na mapě ukazuje obchody a trhy, které stojí za to navštívit. Nechceme být nevděční, ale postupně začíná být až moc horlivý. Když nám začne kroužkovat zajímavá místa na naší mapě, máme ho už plné zuby. Slušně mu poděkujeme a snažíme se ho zbavit.

Ještě není devět, takže se vracíme ke svému původnímu záměru – zajít do Seven Eleven pro vodu. Cestou se s námi dává do hovoru ženská, která vytahuje nějaký průkaz (každý tu má nějaký průkaz; všimli jsme si toho hned první den v Thajsku, na Khao San Road bylo několik stánků, kde dělali třeba i falešný český řidičák nebo občanku). Tvrdí, že je z turistické policie. Zase se vrhá po naší mapě, chce do ní něco zakreslit a radí nám, co ještě navštívit. Co nejrychleji se jí zbavujeme.

Poté, co se nám konečně podaří koupit vodu, se vracíme ke směnárně. Směnárník přichází v 9:15 a otvírá až v půl desáté. Chceme vyměnit 200 USD. Jedna stodolarovka se mu ale nelíbí. Prý je to stará série. Naštěstí máme jinou.

Cestou do hotelu nás zastavuje další „turistický policista“. Opět nám radí co a jak. Tento naštěstí není tak dotěrný.

Vyzvednutí obleku

V hotelu na recepci prosíme o pomoc se zjištěním adresy pro vyzvednutí obleku. Paní volá na číslo uvedené na vizitce. Místo adresy nám ale dělá jen další kroužek do mapy. Naštěstí je to jen kousek odtud – dvě zastávky vlakem Skyline. Alespoň se projedeme (20 Bt za osobu).

Podle mapy dojdeme na zakroužkované místo. Je tu jen zadní vchod do nějakého krejčovství. Myslíme si, že to bude asi pobočka obchodu z Chiang Mai. Obcházíme blok, ale obchod se jmenuje jinak. Stejně jdeme dovnitř. Samozřejmě tam náš oblek nemají, ale prodavač je ochotný zavolat na číslo z vizitky a zeptat se. Po pro nás nesrozumitelném telefonátu nám vysvětluje kam máme jít. Také se dozvídáme, že se nejedná o pobočku krejčovství, ale pouze o sídlo zásilkové služby.

Podle jeho instrukcí se nám daří místo najít. Chvíli čekáme a nakonec dostáváme do ruky balíček s oblekem.

Obrovská obchodní centra

Když už jsme dále od hotelu, chceme se tu podívat do jednoho nákupního centra doporučeného panem z ochranky. Jsme celkem úspěšní. Kupujeme například kufr (650 Bt), sportovní batoh (700 Bt), peněženku (100 Bt), pásek (100 Bt)…

S kufrem se vracíme k hotelu. Chceme se jen zastavit v obchoďáku u hotelu (MBK Shopping Centre) na nějaké jídlo. Nakonec tam ale zůstáváme a dále nakupujeme.

MBK Shopping Centre má sedm pater. Každé z nich je zaměřené na jiný druh zboží. Jednotlivá patra se podobají spíše tržišti, jsou posetá spoustou malých stánků. Přecházíme patro s domácím vybavením a šperky. Blíže se zastavujeme v patře s elektronikou. Pavlík kouká po Ipodu a také zkoumáme ceny sady Wi Fi. Nic z toho ale nekupujeme. Uvidíme zítra.

Ani si to neuvědomujeme a je šest hodin večer. Dáváme si ještě něco k jídlu (konečně tu mají brambru – pečenou ve slupce se sýrovým přelivem – 59 Bt). Po jídle se vracíme do hotelu.

Po sprše vyrážíme na večerní trh na Sky Walk. Kupujeme pět zaručeně pravých „Adidas“ triček za 1000 Bt a jedno La Coste za 160 Bt.

Pavla v Bangkoku

Obr. 2. Pavla v Bangkoku

článek je součástí seriálu: Thajsko a Kambodža 2010

Cestopis ze svatební cesty manželů Řehákových Thajskem a Kambodžou v lednu 2010.


diskuse

vložit nový příspěvek