Bahenní sopky v Berce představují celosvětový unikát

  • Anonym
  • 28.11.2011
  • 0:00
  • Změněno: 12.02.2012 | 15:02

Poznejte uníkátní bahenní sopky poblíž obce Berca v Rumunsku. Článek obsahuje komerční sdělení. Provozovatel webu neodpovídá za jeho obsah.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení

Rumunsko je země, která neleží od České republiky nijak daleko a přesto ji známe jen minimálně. Nabízí pro milovníky aktivní dovolené vše od vysokohorské turistiky po unikátní kolorit vesniček v deltě Dunaje. Nabízí však i celou řadu zcela unikátních krajinných útvarů, které jsou výjimečné nejen v měřítku této balkánské země, ale i celé Evropy. Jednou z nich jsou bahenní sopky v župě Buzau.

Bahenní sopky poblíž obce Berka jsou geologickou a botanickou rezervací, kterou naleznete v rumunské župě Buzau. Jak už název napovídá, hlavní atrakcí jsou bahenní sopky, několik metrů vysoké útvary, které chrlí tekuté mazlavé bahno. Jev vzniká díky tektonické činnosti a zemnímu plynu, který zde vyvěrá z hloubky více než tří kilometrů.

Návštěvu této rezervace lze doporučit každému, kterému není cizí spojení aktivní dovolená. Jedná se o zcela unikátní lokalitu, která ale dosud unikala masové pozornosti cestovatelů. Ze tří lokalit s bahenními sopkami vede asfaltová cesta pouze k jediné, známé jako PČclele Mic. Zbývající dvě, PČclele de la Beciu a PČclele Mari jsou relativně odříznuté a umožňují tak člověku zažít skutečně panenskou a nedotčenou přírodu. Navíc celá země je pro Čecha stále ještě relativně exotická a ani v kategorii poznávací zájezd Rumunsko nenaleznete právě často.

Bahenní sopka, Berca - Rumunsko

Obr. 1. Bahenní sopka, Berca – Rumunsko

Co tedy v Berce můžete vidět? Celá rezervace působí tak trochu jako měsíční krajina. Ze zatrvdlého bahny vystupují přízraky jednotlivých „sopek“, kužely, z jejichž vrcholu se valí tekuté mazlavé bahno. Celá rezervace se jakoby chvěje a bublá. Bahno tu vyvěrá nejen z kuželů, ale i přímo na zemi, takže můžete bez problémů stanout přímo na jeho okraji. Nebo využít (podobně jako místní pasáčci) bahno jako improvizovanou skluzavku.

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.